De kliniek van Dr. Bojang

DE KLINIEK VAN DR. BOJANG

Met al onze projecten die we tot nu toe gedaan hebben zijn we natuurlijk blij. Maar met de bouw van een kliniek met apotheek zijn we niet alleen blij maar ook supertrots. Dr. Bojang, de arts werkzaam in Brikama ken ik van de eerste keer dat ik in Gambia ben geweest.

In eerste instantie hebben we hem geholpen met bv catheters, medicijnen en incontinentiemateriaal. Dankzij uw gulle giften en onze Gambiaanse avonden hebben we in april 2007 de start kunnen maken met de bouw van de kliniek. Wij hebben destijds aan dr. Bojang persoonlijk 6500 euro overhandigd. Hij heeft hiermee de kans gekregen om zijn kliniek af te bouwen. Maar we kunnen nu vertellen dat we een hele kliniek met apotheek hebben gesponsord die zich op dit moment zelf kan bekostigen.


DE SOLAR

Dankzij de gulle giften van St. Kiwanis is er een solar systeem gekomen. Kiwanis is een stichting met als doel het (financieel) ondersteunen van goede doelen. Met deze solar heeft de kliniek nu 24 uur stroom. Dat betekend ‘s nachts verlichting, medicijnen in de koelkast en continue gebruik van de computer.


DE APOTHEEK AANGRENZEND AAN DE KLINIEK

Basisschool de Heiberg in Roosendaal heeft met diverse acties een mooi bedrag bij elkaar gespaard waarmee de apotheek is gerealiseerd. U ziet het verschil met vroeger. Wat eerst een tafeltje was is nu een ruime  apotheek die, niet geheel onbelangrijk, goed voorzien is van medicijnen.


HET GEBOUW

Dankzij uw gulle giften en onze Gambiaanse avonden hebben we in april 2007 de start kunnen maken met de bouw van de kliniek. Wij hebben destijds aan dr. Bojang persoonlijk 6500 euro overhandigd. Hij heeft hiermee de kans gekregen om zijn kliniek af te bouwen. Ook zijn er veel goederen naar de kliniek verscheept waaronder 5 laptops en een sterilisator. Het Tweesteden ziekenhuis in Tilburg heeft zes ziekenhuisbedden met alles erop en eraan (nachtkastjes, infuusarmen, ect, ect.) gedoneerd. We hebben dr. Bojang nog nooit zo blij gezien!


HET ENIGE WAAR DR. BOJANG NU NOG VAN DROOMT IS EEN OPERATIEKAMER

Deze moet voorzien worden van belichting, behandeltafel, operatie instrumenten en een airco. Daarnaast is een opnamezaal nodig waar patiënten kunnen herstellen na een operatie. Dit alles kan niet zonder personeel en een medisch secretaresse.

De patiënten weten van de nieuwe faciliteiten en de dokter krijgt het hierdoor steeds drukker. Petry en Ellen Verhees (Petry is verloskundige in Roosendaal) hebben een poosje de dokter hiermee geholpen. Taken worden nu beter verdeeld en voor de patiënten is er nu meer structuur. Eén personeelslid krijgt zelfs een computercursus. Ook in Gambia is de computer niet meer weg te denken. Patiëntengegevens worden hierin verwerkt en medicijnen en ziektes kunnen worden opgezocht.

BEKIJK HIER DE FOTO'S VAN DIT PROJECT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *