Project-zeep

HET ZEEP PROJECT

In het dorp Bakalar aan de noordelijke zijde van de Gambia rivier is een groep vrouwen, een kafoo, het zeepproject gestart. De vrouwen kopen de benodigde grondstoffen en materialen om zeep te maken. Deze zeep wordt verkocht voor persoonlijke verzorging en geraspt tot poeder voor de was. Hebben de vrouwen het proces goed onder de knie dan gaan zij samen met ons naar een volgende kafoo om hen hetzelfde te leren. In Bakalar is van de winst een fiets gekocht om in een groter gebied werkzaam te kunnen zijn. Met de steun van onze stichting kunnen deze kafoos een start maken en later kunnen ze zichzelf en hun familie in hun levensonderhoud voorzien. Een soort microkrediet wat ze niet terug hoeven te betalen.

In mei 2007 zijn wij naar Bakalar gegaan om te kijken hoe het met het zeepproject stond. We zijn blij om te vertellen dat ze nog steeds bijzonder enthousiast zijn. Het was een leuke ervaring om met de vrouwen de zeep te snijden en raspen zodat er zeeppoeder van gemaakt kan worden. Ze maken zeep van olie, soda en water. Hiervoor gebruiken ze mondkapjes want veiligheid gaat boven alles.

Een kaasboer in Nuland heeft een kaasmes gedoneerd. Wat kunnen zij hiermee zul je afvragen . . . Maar de vrouwen van het zeepproject zijn hier heel erg blij mee. Het snijden van de zeep in blokken gebeurt nu sneller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *